woensdag 15 augustus 2007

ISAF ondersteunt bouw TB-kliniek in Mehtar Lam in Laghman

Functionarissen van de Noori Constructie Firma en het ISAF Provincial Reconstruction Team (PRT) van Mehtar Lam, de hoofdstad van de noordoostelijke provincie Laghman, hebben een contract ondertekend ter waarde van 300.000 dollar voor de bouw van een Tuberculosekliniek.

Volgens een verklaring van de NATO-ISAF begint de bouw midden augustus en er wordt verwacht dat de constructie ervan een half jaar zal duren.

Dr. Wododullah Noori, de directeur van de openbare gezondheidszorg in Mehtar Lam toont zich dankbaar voor de hulp van het PRT bij de bouw van de kliniek. “Het TB-programma dat we hadden was tijdelijk, maar de nieuwe kliniek zal betrouwbaar zijn en hier voor altijd zijn gevestigd. Dat is goed nieuws voor de bewoners van de provincie Laghman.”

De kliniek is de eerste in zijn soort in Laghman. De dichtstbijzijnde TB-kliniek is in Jalalabad gevestigd. Dat is ongeveer 50 kilometer van Mehtar Lam verwijderd.

Noori zei verder dat de bewoners van Laghman economische problemen hebben. Bewoners met TB kunnen dat weten, maar kunnen niet voor zichzelf zorgen. Ze moeten voor behandeling bijvoorbeeld naar Pakistan. Als dit project is afgerond, zal het een hoop problemen met TB oplossen. En de mensen hoeven niet meer ver te reizen voor een behandeling.

Hij zegt dat gezondheid erg belangrijk is in het leven. Als de mensen in een goede gezondheid verkeren, dan kunnen ze zich richten op vooruitgang, bijvoorbeeld in het sociale leven en bij wederopbouw.

“De kliniek zal de verspreiding van infecties tegengaan en de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren in de hele provincie.”

De gezondheidszorg in de provincie zal nu gewaarborgd worden in de stad Mehtar Lam.

Luitenant-kolonel Robert Ricci, commandant van het PRT in Mehtar Lam, zei: “het PRT is hier gevestigd op verzoek van de regering om te helpen bij wederopbouw. Het PRT krijgt ondersteuning van de gouverneur, het Provinciaal Ontwikkelingscomité en de Provincie Raad.”

De provincie Laghman ligt in het noordoosten van Afghanistan, en ten oosten van Kabul. De grootste bevolkingsgroep in de provincie zijn de Pathanen, maar er wonen eveneens Nuristani en Dardic, die bekend zijn als Pashai. Er wonen ook veel mensen van Tadzjiekse afkomst.

Zoals zoveel Afghaanse provincies bestaat Laghman uit een “mozaïek” van bevolkingsgroepen.

Het ISAF Provinciaal Reconstructie Team wordt geleid door de Verenigde Staten. Het team bestaat uit leden van de landmacht, de luchtmacht en ook burgers.

In de provincie is het onrustig. Er vinden aanslagen plaats met bermbommen en er zijn regelmatig gevechten tussen aanhangers van de Taliban en de NATO-ISAF en Afghaanse militairen.

De gouverneur van de provincie, Gulab Mangal, ontsnapte eind 2006 ternauwernood aan een aanslag van de Taliban.

Geen opmerkingen: