dinsdag 19 juli 2011

Provinciehoofdstad Mehtarlam overgedragen aan strijdkrachten Afghanistan

De Afghaanse veiligheidsdiensten hebben dinsdag de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Mehtarlam, de hoofdstad van de Oost-Afghaanse provincie Laghman, overgenomen van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht.

Na de overdracht van de provincie Bamiyan afgelopen zondag, is dit het tweede van de zeven gebieden waarvoor de Afghaanse autoriteiten deze maand de verantwoordelijkheid overnemen.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat er een overdrachtsceremonie plaatsvond in het huis van de gouverneur van de provincie.

Pajhwok meldt dat Dr. Ashraf Ghani, die belast is met het transitieproces, een boodschap van president Hamid Karzai voorlas, waarin hij de bevolking feliciteerde met de overgang naar de plaatselijke strijdkrachten.

Het Afghaanse leger zal de politie ondersteunen wanneer dat noodzakelijk is.

Sinds 2001 is 336 miljoen dollar uitgegeven om de veiligheid in Laghman te verbeteren. Een bedrag van 591,5 miljoen dollar zal worden uitgegeven aan civiele en militaire projecten in de provincie.

Momenteel zijn ongeveer 1.500 Afghaanse troepen gestationeerd in de provincie, die relatief rustig is.

De provincie werd voor de ISAF-veiligheidsmacht geleid door de Verenigde Staten, en behoort tot het Regionaal Commando Oost.

De provinciegouverneur, Mohammad Iqbal Azizi, zei dat de veiligheidsdiensten in staat zijn om ook de veiligheid te bewaren in andere gebieden.

De plechtigheid werd verder onder meer bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders van het ministerie van Plattelandsontwikkeling, het ministerie van Binnenlandse Zaken en vertegenwoordigers van de NAVO-troepenmacht.

President HamiD Karzai kondigde de overdracht van de zeven gebieden in maart aan, op de eerste dag van Nawroz, het Afghaanse Nieuwjaar.

Zondag namen de Afghaanse veiligheidsdiensten de verantwoordelijk voor de veiligheidssituatie al over in de Centraal-Afghaanse provincie Bamiyan.

Transitie
De Afghanen zullen verder deze maand de verantwoordelijkheid overnemen voor de veiligheid in de provinciehoofdsteden Herat, Lashkar Gah en Mazar-e-Sharif en de provincies Panjshir en Kabul

Lashkar Gah is de hoofdstad van de provincie Helmand, in het zuiden van het land, die wordt geleid door de Britten.

Herat is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Noordwest-Afghanistan, die onder leiding staat van Italiƫ.

Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de noordelijke provincie Balkh, wordt nog geleid door Zweden.

De Afghanen nemen deze maand verder, op het onrustige district Sarobi in de provincie Kabul na, de leiding in de provincies Panjshir en Kabul.

Zie ook:
Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden

Geen opmerkingen: